Opskrifter

Mere end bare kage

En historisk kageklassiker er det sønderjyske kaffebord med sit væld af lækre kager. Forfatteren Nicole Mørck, der har deltaget i tv-programmet, Den store Bagedyst, er nu klar med sin tredje bagebog, som er stærkt inspireret af, at hun selv er sønderjyde og af sin farmor blev indviet i den sønderjyske kagetradition.

Det sønderjyske kaffebord opstod i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, da -Sønderjylland var tysk. Tyskerne forbød sønderjyderne at drikke spiritus, men de måtte gerne samles om kaffe og kage. Derfor blev det sønderjyske kaffebord et symbol på fællesskab og er det stadig. 

Nicole Mørck er selv intolerant over for gluten og mælkeprodukter, og hun savnede selv bagebøger med opskrifter på velsmagende og indbydende kager uden gluten og mælk. Det har hun taget hånd om i sin nye bog, hvor hun har lavet de mere end 30 opskrifter i to udgaver – med og uden gluten. Også her er fællesskabet i højsædet. For som glutenallergiker eller intolerant over for gluten, kan man ofte føle sig udenfor omkring bordet med kommentarer om, at hvis du ikke kan spise det her, så må du selv tage noget med.

Fakta

Om bogen:

  • Titel: Mere end bare kage
  • Forfatter: Nicole Mørck
  • Omfang: 133 sider
  • Udgivelse: April 2025
  • Vejl. pris: 179,95 kr.
  • Forlag: Muusmann Forlag.

Her får du tre udvalgte opskrifter på fællesskabskager. Velbekomme!

LAGKAGE MED BÆRSKUM

Noget af det, som for mange kendetegner en kage på det sønderjyske kaffebord, er blød-i-blød-kager uden nogen former for tekstur. Det er forfatteren personligt ikke fan af, men den her er en af de få, som hun synes smager så skønt! Frisk og sød på samme tid og let og luftig. En frisk sommerkage.

Tip – Du kan sagtens skifte bærrene i opskriften ud med andre bær – f.eks. den klassiske bærsymfoni af hindbær, blåbær, jordbær og brombær, som bl.a. findes på frost i supermarkedet.

Det skal du bruge (10-12 personer)

ALMINDELIG:

Lagkagebund

  • 2 æg 
  • 120 g sukker 
  • 15 g vaniljesukker 
  • 65 g hvedemel 
  • 55 g kartoffelmel 
  • 1 tsk bagepulver 
  • 30 g smør 

Bærskum

  • 250 g hindbær, frosne 
  • 150 g ribs 
  • 120 g sukker 
  • 2 dl fløde pynt
  • 125 g hindbær 
  • 25 g ribs 
  • 20 g chokolade 70,5 % (70-30-38) 
  • evt. lidt spiseligt bladguld 

GLUTEN- OG MÆLKEFRI:

Lagkagebund

  • 2 æg
  • 120 g sukker
  • 15 g vaniljesukker
  • 65 g rismel
  • 55 g kartoffelmel
  • 1 tsk bagepulver
  • 30 g smørblok

Bærskum

  • 250 g hindbær, frosne
  • 150 g ribs
  • 120 g sukker
  • 2 dl Alpro piskbar

Pynt

  • 125 g hindbær
  • 25 g ribs
  • 20 g chokolade 70,5 % (70-30-38)
  • evt. lidt spiseligt bladguld

sådan gør du:

Lagkagebund

  1. Tænd ovnen på 180 °C varmluft
  2. Pisk æg, sukker og vaniljesukker til en lys og luftig masse i ca. 10 minutter. Pisk, indtil alle sukkerkornene er væk
  3. Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver i æggemassen, og vend det forsigtigt sammen
  4. Smelt smørret, og vend det i
  5. Kom dejen i en kagering på 20 cm med bagepapir i bunden – ikke på siderne
  6. Bag kagen midt i ovnen i ca. 25-28 minutter. Du må endelig ikke åbne ovnen før ca. omkring de 20-25 minutter for at tjekke, om den er nok. Mærk med to fingre, om lagkagebunden rejser sig igen, når du trykker let ned i den. Hvis den gør det, er den færdigbagt. Stik ikke en træpind i lagkagebunden, for så vil den falde sammen, da du prikker luften ud af bunden
  7. Lad bunden køle helt ned, inden du skærer den fri fra kanten med en lille kniv.

Bærskum

  1. Kom hindbær, ribs og sukker i en gryde, og kog det sammen til en tyk kompot,
    så al væsken forsvinder. Det tager noget tid, ca. ½ time, så hav tålmodighed.
    Husk at røre i det løbende, så det ikke brænder på. Det er især vigtigt, når væsken begynder at koge væk. Lad kompotten køle helt af.
  2. Pisk fløden til fast skum, kom kompotten i og pisk, indtil det er samlet. Pas på, det ikke skiller.

Samling

  1. Kom bærskummet på bunden.
  2. Pynt med friske bær og hakket chokolade.

RUGBRØDSLAGKAGE MED CHOKOLADECREME

Den klassiske rugbrødslagkage har fået et lille tvist med chokoladecreme i stedet for det klassiske flødeskum. 

Det skal du bruge (10-12 personer)

ALMINDELIG:

Rugbrødsbunde

  • 6 æg 
  • 250 g sukker 
  • 125 g revet bondebrød 
  • 25 g kartoffelmel 
  • 25 g kakao 
  • 1 tsk bagepulver 

Chokoladecreme

  • 500 g fløde 
  • 80 g sukker 
  • 160 g æggeblomme 
  • 2 g salt 
  • 300 g chokolade 54,5 % (811)

GLUTEN- OG MÆLKEFRI:

Rugbrødsbunde

  • 6 æg
  • 250 g sukker
  • 125 g revet Schär glutenfri Landbrot
  • 25 g kartoffelmel
  • 25 g kakao
  • 1 tsk bagepulver

Chokoladecreme

  • 500 g Alpro piskbar
  • 80 g sukker
  • 160 g æggeblomme
  • 2 g salt
  • 300 g chokolade 54,5 % (811)

Ekstra fyld og pynt

  • solbærmarmelade (250 g)
  • 100 g hasselnødder
  • spiseligt guldglimmer
  • evt. lidt skovsyre, hvis du kan finde det

sådan gør du:

Farmors rugbrødsbunde

  1. Tænd ovnen på 175 °C varmluft
  2. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggehviderne stive, og kom sukkeret i lidt efter lidt. Det bliver som en pisket marengs
  3. Æggeblommerne røres herefter forsigtigt i den piskede marengs
  4. Riv bondebrødet groft, eller hak det groft i en minihakker
  5. Bland brød, kartoffelmel, kakao og bagepulver sammen, og vend det forsigtigt i æggemassen
  6. Fordel dejen i to kageringe eller springforme på 22 cm (ca. 360 g i hver), og bag dem i ca. 25-30 minutter
  7. Lad dem køle helt af, inden kagen samles.

Chokoladecreme (kan med fordel
laves dagen før)

  1. Kom alle ingredienser i en gryde – undtagen chokolade
  2. Varm langsomt massen op til 82-85 °C, imens du rører i det. Pas på, det ikke bliver til røræg med klumper i
  3. Kom chokolade i et blenderglas eller en høj beholder, og hæld den varme masse over og stavblend. Kom husholdningsfilm helt ned på chokoladecremen, og sæt den på køl
  4. Når chokoladecremen er 5 °C, kan du ­piske den op til en lækker creme.­

Samling

  1. Placer en rugbrødsbund på et kagefad
  2. Pisk chokoladecremen op, og kom den i en sprøjtepose med selvvalgt tylle
  3. Sprøjt høje dutter på hele bunden. Spred ca. 200 g solbærmarmelade ud over hele chokoladecremen, og drys med 70 g grofthakkede hasselnødder
  4. Kom den anden rugbrødsbund ovenpå, og sprøjt dutter af cremen på kagen
  5. Pynt med hasselnødder, som har været en tur i en guldbøtte, lidt grofthakkede hasselnødder og klatter af solbærmarmelade. Er det sæson for skovsyre, så er det også rigtig flot at pynte med det et par steder.

HINDBÆRSNITTER

Tip – Ønsker du dine hindbærsnitter helt sprøde, skal de først pyntes og samles lige inden servering. Ønsker du kiksen mere blød, kan du med fordel samle dem dagen inden og opbevare dem i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Det skal du bruge (15 stk.)

ALMINDELIG:

Mørdej

  • 165 g hvedemel 
  • 55 g mandelmel 
  • 55 g flormelis 
  • 10 g vaniljesukker 
  • 140 g smør, koldt 
  • ½ æg (ca. 25 g) 

Hindbærmarmelade

  • 250 g hindbærmarmelade 

Glasur og pynt

  • 200 g flormelis 
  • 2½ spsk vand 
  • evt. lyserød pastafarve 
  • frysetørrede hindbær 
  • evt. spiseligt guldglimmer

GLUTEN- OG MÆLKEFRI:

Mørdej

  • 125 g rismel + 40 g boghvedemel + 15 g kartoffelmel
  • 55 g mandelmel
  • 55 g flormelis
  • 10 g vaniljesukker
  • 140 g smørblok, koldt
  • ½ æg (ca. 25 g)

Hindbærmarmelade

  • 250 g hindbærmarmelade 

Glasur og pynt

  • 200 g flormelis
  • 2½ spsk vand
  • evt. lyserød pastafarve
  • frysetørrede hindbær
  • evt. spiseligt guldglimmer

sådan gør du

  1. Kom alle ingredienser i en minihakker – undtagen æg
  2. Blend kun lige, så dejen begynder at smuldre
  3. Tilsæt sammenpisket æg, og saml dejen hurtigt. Den vil være lidt klistret
  4. Kom dejen i en pose og på køl eller frys – Køl i ca. 2 timer – frys i ca. 30 minutter
  5. Tænd ovnen på 180 °C varmluft, og tag nu dejen ud
  6. Bearbejd hurtigt mørdejen
  7. Rul dejen ud i 4 mm tykkelse på et meldrysset bord. Udstik 30 cirkler med ca. 7 cm i diameter. Læg dem på en bageplade med bagepapir eller bagemåtte
  8. Bag kiksene i ca. 10-11 minutter
  9. Lad dem køle helt ned, og rør imens glasur af flormelis, vand og evt. farve.

Samling

  1. Vælg halvdelen af bundene, som skal øverst. Kom glasur på dem og evt. lidt guldglimmer og frysetørrede hindbær. Glasuren skal være tyk, så den ikke løber ud over kiksen
  2. Kom 2 tsk. hindbærmarmelade på en anden bund, og smør det ud. Læg en bund med glasur på, og tryk let.