Fokus
Et amerikansk studie viser, at klimaforandringerne de seneste 30 år har været med til at forlænge pollensæsonen med 20 dage i Nordamerika. I Danmark er sæsonen i alt forlænget med hele to måneder over de seneste 45 år ifølge dansk allergiforening.
Vidste du! Flere end 1 million danskere lider af pollenallergi, og antallet er støt stigende.
I takt med klimaforandringernes indtog må pollenallergikere i stigende grad døje med røde øjne, kløe og gentagne nys.
På det nordamerikanske kontinent har de øgede temperaturer gjort, at pollen-sæsonen over de seneste 30 år er blevet forlænget med 20 dage.
Samtidig er pollenkoncentrationen blevet 21 procent højere, og årsagerne er højere temperaturer og en øget mængde kuldioxid i luften.
Det viser et amerikansk studie, publiceret i tidsskriftet PNAS.
Professor Torben Sigsgaard, der forsker i luftforurening og allergi ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, har læst studiet og kalder det en »fin« opgørelse af status for pollentallene i USA og Canada.
– Studiet viser, at pollensæsonen starter tidligere, og pollentrykket i løbet af sæsonen er stigende. Men det er ikke helt entydigt, fordi der er nogle steder, hvor tallene viser modsatrettede effekter. Det er sandsynligvis, fordi forskerne kigger på et helt kontinent, så det vil føre til en forskel i niveauerne, siger Torben Sigsgaard til Videnskab.dk
Stor stigning i mængden af
græspollenEn sammenligning af pollensæsonerne i perioden 1981-2009 og perioden 2011-2020, lavet af Astma-Allergi Danmark, viser, at mængden af græspollen er steget med 19 procent og birkepollen med 35 procent, sammenlignet med for 40 år siden.
Sådan gjorde forskerne
Det amerikanske forskerhold tæller medlemmer fra en række forskellige universiteter i USA.
De har brugt pollen-data fra i alt 60 målestationer i Nordamerika indsamlet over årene 1990 til 2018.
Derudover har de brugt computermodeller til at opgøre, hvor stor en rolle menneskeskabte klimaforandringer har på mønstret i pollenkoncentrationer på tværs af USA.
Øgede mængder pollen i luften. Torben Sigsgaard fortæller, at der generelt er en tendens til, at pollen kommer tidligere. Dette gælder i høj grad også i Danmark.
Det, vi tydeligt kan se, er, at sæsonen starter tidligere, men vi kan også se, at der er mere pollen i luften. Det kan vi se for stort set alle pollental, bortset fra for elm, der er blevet ryddet på grund af ’elme-sygen’ (plantesygdom, red.), siger han til Videnskab.dk
Den øgede mængde pollen betyder, at sæsonen er blevet værre for allergikere, og det gælder især for folk med høfeber, forklarer professoren.
Men hvordan påvirker klimaforandringer konkret mængden af pollen?
– Der er flere ting, som spiller ind. Den ene er temperaturen. Når temperaturen bliver højere, starter pollen-sæsonen også tidligere. Men der bliver også afsat flere og større rakler, som de forskellige træer har, så de danner mere pollen, siger Torben Sigsgaard og fortsætter:
– En anden ting, man kan se, er, at selv med små forandringer i mængden af kuldioxid i luften, så øges mængden af pollenafgivelse.
I det amerikanske studie henvises der til en række tidligere eksperimenter i drivhuse, hvor planter viser sig at producere mere pollen, når de vokser op i omgivelser med mere CO2.
• Tag din allergimedicin. Snak med din læge, og få ordineret den allergimedicin, som passer til dig og dine symptomer. Fortæl også lægen, hvis medicinen ikke hjælper godt nok på dine symptomer
• Undgå frisk luft midt på dagen, hvor mængden af pollen i luften størst. Måske er det nødvendigt, at du midt på dagen bliver inden døre de dage, hvor pollentallet er højt. Luft ud om morgenen og om aftenen
• Vask håret før sovetid. Har du været ude, er det en
god idé at tage et brusebad inden sengetid for at skylle pollen ud af håret.
• Brug solbriller. Tag solbriller på, når du færdes udenfor. Det mindsker pollen i øjnene, ligesom det skarpe lys ikke generer dine øjne yderligere.
Kilde: Astma-Allergi Danmark.
Også længere pollensæson i Danmark
Det er foreningen Astma-Allergi -Danmark, der tæller mængden af -pollen i Danmark. Også herhjemme er der sket store ændringer de senere år. Ifølge foreningen er pollensæsonen i Danmark blevet helt op til to måneder længere.
Invasiv art kan blive et problem for allergikere
Klimaforandringer forlænger ikke bare pollensæsonen.
Det varmere vejr kan også gøre det lettere for andre allergifremkaldende planter at flytte nordpå til Danmark, og Astma-Allergi Danmark frygter, at de får fodfæste.
Det gælder eksempelvis den ekstremt allergifremkaldende plante bynkeambrosie, der hærger det sydøst-lige Europa, og som man har været meget optaget af de seneste par år for at forsøge at holde den ude af landet.
Læs hele det amerikanske studie her
Er du pollenallergiker?
Find Dagens Pollental og Pollenvarsling her.