Sponsoreret
Knogleskørhed eller osteoporose er en sygdom, som rammer rigtig mange danskere – mange uden at de selv ved det.
Potentielt kan skøre knogler medføre alt fra nedsat bevægelighed til sammensunken ryg og alvorlige knoglebrud. Osteoporose er i udstrakt grad en arvelig sygdom, men du kan selv gøre meget for at forebygge sygdommen. Ikke mindst gennem fysisk træning og en sund kost med de rette mængder calcium og
D-vitamin. Det kan du alt sammen blive klogere på i en ny og opdateret pjece: ”Sunde knogler hele livet”, som netop er revideret af Landbrug & Fødevarer og Osteoporoseforeningen i samarbejde med sundhedsfaglige eksperter.
– Der er kommet nye kostanbefalinger samtidig med, at der er blevet justeret på anbefalingerne til den fysiske træning. Det betyder bl.a., at du kan træne både hårdere og mere målrettet, når du har knogleskørhed. Det er vigtigt, at pjecen repræsenterer ny viden på området, og derfor giver det god mening at udsende en ny, revideret udgave, siger Katrine Langvad, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Afdeling for ernæring.
– Det er en meget informativ pjece med nogle gode, konkrete anvisninger til, hvordan den enkelte kan håndtere sygdommen i hverdagen, siger Bente Langdahl, professor i knogleskørhed. Hun er desuden én af de faglige eksperter bag brochuren.
Justerede retningslinjer
I den nye udgave af pjecen er der justeret på både kostråd og træningsretningslinjer. De opdaterede anbefalinger for kostens indhold af calcium og D-vitamin er i overensstemmelse med Fødevarestyrelsens nyeste anbefalinger. De justerede retningslinjer for fysisk træning fokuserer bl.a. på vigtigheden af, at træning er individuelt tilrettelagt for at sikre effektiv behandling og forebyggelse af osteoporose. Pjecen understøtter dermed den nyeste viden og praksis, som kan implementeres af personer enten i risiko for eller med osteoporose.
500.000 danskere ved ikke, at de har skøre knogler
Det anslås at omkring 700.000 mennesker i Danmark har osteoporose, men at kun 200.000 er klar over, at de har sygdommen.
Særligt calcium og D-vitamin spiller en hovedrolle – både når knogleskørhed skal forebygges og behandles.
Er du interesseret i at få afklaret din knoglestatus, anbefaler Osteoporoseforeningen, at du begynder med at tage en test på knogletest.dk for at få vurderet din personlige risiko. Alt efter udfaldet af testen kan du derefter kontakte egen læge og evt. få foretaget en knoglescanning.
Udarbejdet i samarbejde med fagfolk
Brochuren er udarbejdet af Mejeriforeningen i samarbejde med Osteoporoseforeningen, professor og overlæge Bente Langdahl, fysioterapeut Lene Lebech, Fagligt selskab af Kliniske Diætister og Kost- og Ernæringsforbundet.