Artikelserie
Flere kvinder end mænd rammes af KOL, men alligevel bygger størstedelen af vores viden om sygdommen på studier af mandlige patienter.
Det skal der laves om på, mener overlæge ved Lungemedicinsk Afdeling og professor ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet, Ulla Møller Weinreich. Hun leder et treårigt forskningsprojekt, der -begyndte i februar og fokuserer på kønsforskelle i sygdomsforløbet med KOL.
– Vi er ved gøre indsamlede datasæt klar til det første studie af forskellen i dødelighed som følge af KOL mellem mænd og kvinder. Selvom KOL fylder markant i sygdomsstatistikkerne, ved vi alt for lidt; især om kvinders sygdomsforløb. Tidligere forskning tyder på, at kvinder ofte udvikler mere alvorlig KOL tidligere i livet, og at sygdommen forløber anderledes. Derfor er det af-gørende, at vi får ny viden, så vi kan sikre bedre og mere målrettet behandling af -begge køn, forklarer Ulla Møller Weinreich.
Hvad er KOL?
KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor lungernes væv er ødelagt, og hvor luftvejene er forsnævrede. Patienter med KOL har nedsat lungefunktion og kan have svært ved at gå, spise og tale, fordi de ikke får luft nok, når de trækker vejret. De kan få følelsen af at trække vejret gennem et sugerør.
Hvem får KOL?
Den typiske patient med KOL er over 50 år og ryger, eller tidligere ryger. En del undersøgelser tyder på, at kvinder, der har røget eller været passive rygere, har større risiko for at udvikle KOL end mænd.
Hvilke årsager er der til KOL?
Den hyppigste årsag til KOL er rygning. Blandt storrygere vil ca. 3 ud af 10 udvikle KOL i en sådan grad, at de er hæmmet i deres daglige gøremål.
Hvad er symptomerne på KOL?
Hvordan behandles KOL?
Hvis du ryger, skal du holde op med det. Det kan stabilisere lungefunktionen, også selvom du har fået KOL. Mange kommuner tilbyder træning og rygestopkurser, der kan være med til at forbedre lungefunktionen.
Ud over det, man selv kan gøre, kan medicin hjælpe. Noget medicin mindsker irritationen i lungerne, mens anden medicin kan udvide de små rør i lungerne, så du bedre kan få ilt til dit blod. KOL kan ikke helbredes, men symptomerne kan mindskes eller stabiliseres med forskellig medicinsk behandling.
Kilde: medicin.dk
Stort mørketal
KOL – kronisk obstruktiv lungesygdom – er den enkeltsygdom i Danmark, der -årligt koster flest mennesker livet. Sam-tidig ved kun cirka halvdelen af de omkring 400.000 danskere med KOL, at de er ramt af lidelsen. Det store mørketal gør det ekstra relevant at gå i dybden med KOL, mener Ulla Møller Weinreich.
Med data fra de danske sundhedsregistre vil hun og de øvrige forskere blandt andet undersøge, om der er kønsmæssige forskelle i sygdomsdebut, genindlæggelser, tilknytning til arbejdsmarkedet og -behovet for hjælp.
Det vil kunne forbedre diagnostikken, så man kan begynde en behandling tidligere og have bedre chance for at sinke udviklingen af sygdommen. Sker det i et tidligt stadie, taler man om mild KOL, som ikke nødvendigvis nedsætter patientens aktivitetsniveau.
– I vores forskning er vi ikke specielt -interesserede i kvinder. Vi vil sikre, at begge køn får den bedste behandling for KOL. Måske kommer vi også frem til bedre løsninger til mænd. Men det undrer os, at kvinder ikke har været en del af ligningen i studierne af KOL, der kan ses på som forskning i intetkøn, pointerer Ulla Møller Weinreich.
Men hvorfor bliver kvinder med KOL overset? Fordi de ikke altid har de klassiske tegn på KOL som åndenød og problemer med at få vejret.
– Vores hypotese er, at kvinder i højere grad oplever atypiske KOL-symptomer, såsom træthed, frem for den klassiske rygerhoste. Det kan betyde, at sygdommen bliver overset eller diagnosticeret,for sent, forklarer Ulla Møller Weinreich.
Vores hypotese er, at kvinder i højere grad oplever atypiske KOL-symptomer, såsom træthed, frem for den klassiske rygerhoste. Det kan betyde, at sygdommen bliver overset eller diagnosticeret for sent.
Derfor bør man som praktiserende læge i almen praksis tage KOL med i sygdomsbilledet og få gang i lungefunktionsapparatet, hvis en kvinde over 35 år fortæller om større træthed end vanligt. Ikke mindst hvis hun har været eller er ryger.
Dobbelt risiko
Et nyt studie udført af forskere på Herlev og Gentofte Hospital har nemlig vist, at kvinders risiko for at få KOL eller dø af en luftvejssygdom er dobbelt så stor som mænds ved samme mængde rygning. Hvad det skyldes, er uvist, men kvinder synes at være biologisk sårbare over for tobaksrøg.
– Det kan fremskynde sygdommens -udvikling, påpeger Ulla Møller Weinreich.
En anden mulig forklaring på negligeringen af kvinder i KOL-forskningen kan være deres menstruationscyklus og generelt større hormonelle udsving. Det kræver en anderledes tilgang og gør forskning mere udfordrende. Men det er ingen undskyldning for til-bageholdenheden, understreger Ulla Møller Weinreich:
– Det er elendigt. Mennesker er hormonelt forskellige, og det må man tage højde for. Ifølge en rapport fra Dansk Erhverv mangler 16.000 fuldtidsstillinger at blive besat. Vi kan se, at mange af dem kunne være blevet besat af kvinder, som er forhindret deri på grund af KOL, siger Ulla Møller Weinreich.
60 procent af de danskere, der får konstateret KOL før 60-års alderen, står i dag uden for arbejdsmarkedet. En nyere, mindre under-søgelse peger på, at kvindelige patienter ofte er endnu mere socialt sårbare.
– Hvis vi vil give KOL-patienter mulighed for at bevare både arbejdsliv og livskvalitet -derhjemme, skal vi blive langt klogere på, hvordan sygdommen udvikler sig forskelligt – og handle i tide, siger Ulla Møller Weinreich.