Værd at vide
Elastikker. Kort og terninger med øvelser. Store pilatesbolde til at sidde på. Vippebræt og ståmåtter til brug ved skrivebordet. Walk-and-talk ruter rundt om bygningen. Sundhedstjek. Råd om sunde kostvaner. Konkurrencer, som opfordrer til mere bevægelse. Sportsaktiviteter. På Motorstyrelsens kontor i Aalborg med udsigt fra store glaspartier ud over byen og havnen er mulighederne for bevægelse og de sunde valg i hverdagen mange. Og det er også hele formålet. Her ser man en sund arbejdsplads som en buffet, hvor medarbejderne selv kan plukke, sammensætte og tage så meget, de ønsker.
Sundhedsprojektet hedder ’Sammen SKABer vi trivsel’ og har skaffet Motorstyrelsen nomineringen som Danmarks Sundeste arbejdsplads i 2023. Ledelsen tager initiativet og sætter rammerne, men det er medarbejderne, der driver det. Det sker gennem en trivselsgruppe, som masserer initiativerne ind i hverdagen for at udleve det fælles mantra ”den næste bevægelse er den bedste”.
– Der var lidt skepsis i starten, og nogen var bange for, at arbejdspladsen skulle til at bestemme over dem. Men alt, vi tilbyder, er muligheder til medarbejderne, som kan hjælpe dem i hverdagen. Der er noget for alle, fortæller Bente Jacobsen, chefkonsulent og trivselsambassadør og kåret som Årets Ildsjæl af Dansk Firmaidræt i 2023.
Trivsel er nøgleordet
I en trivselsundersøgelse blev medarbejderne spurgt til, hvad de helst vil have hjælp til, og der lød svaret: ”Udstræk af nakke og skuldre”. De fleste sidder mange timer bag skrivebordet. Udover at imødekomme det ønske, er der også fokus på at bryde det stillesiddende arbejde i hverdagen.
– Når en ny medarbejder rykker ind på kontoret, får han eller hun råd til at indstille sit skrivebord, og får vejledning i ergonomi. Vi laver også aktive pauser med walk-and-talks eller vippebræt og step ved arbejdsstationen, siger Bente Jacobsen.
Et boost til at tage fat på arbejdet
En af dem, der virkelig nyder de mange aktivitetsmuligheder, er Bitten Sørensen, som er overassistent i Værdifastsættelse. Hun deltager blandt andet i DHL, floorballturneringer med en af nabovirksomhederne og motiverer sine kollegaer til at lave elastikøvelser i løbet af arbejdsdagen.
Det gør mig glad at bevæge mig, og de aktive pauser giver et boost til at komme tilbage og tage fat på arbejdet. Og så giver det et helt særligt sammenhold på tværs af afdelingerne.
– Jeg elsker, at jeg har mulighed for at bevæge mig på min arbejdsplads, og de er gode til at inspirere til forskellige aktiviteter. Det var også en af grundene til, at jeg søgte jobbet. På min tidligere arbejdsplads havde jeg tit ondt i nakke og skuldre, og det har jeg slet ikke oplevet, mens jeg har arbejdet her, fortæller Bitten Sørensen og tilføjer:
– Det gør mig glad at bevæge mig, og de aktive pauser giver et boost til at komme tilbage og tage fat på arbejdet. Og så giver det et helt særligt sammenhold på tværs af afdelingerne.
Vil blive gammel for sine børnebørn
Trivselsgruppen igangsætter jævnligt temaer med oplæg og læring om et sundt liv. På et tidspunkt var temaet søvn, og her spidsede særligt kundeekspedient Bjarne Bunk ører. Han havde nogle dårlige søvnrutiner, som han nu har lært at få vendt rundt.
– Jeg var i en ond spiral, og det har givet mig mere overskud i hverdagen, at jeg får mere søvn nu, fortæller Bjarne Bunk, der er konsulent i Sagsbehandling – Ekspeditio.
Han har også taget imod arbejdspladsens tilbud om sundhedstjek, som gav ham et kærligt skub til at tabe sig 10 kilo og sænke sit blodtryk, som viste sig at være alt for højt.
– Jeg er blevet mere aktiv, spiser sundere og har skåret ned på alkohol. Jeg har besluttet mig for at blive gammel, det skylder jeg mine børn og børnebørn. Det betyder meget, at min arbejdsplads har fokus på medarbejdernes ve og vel. Jeg plukker i det, som giver mening for mig, og det er luksus med alle de muligheder, fortæller Bjarne Bunk.
Lederne går forrest
På Motorstyrelsens intranet er der et trivselsunivers med forskelligt materiale og videoer til at nudge kollegaerne. For eksempel kan man se en video, hvor en leder viser, hvordan han parkerer langt væk fra arbejdspladsen og udnytter det til at få flere skridt, inden han lander ved skrivebordet. Og det er ikke tilfældigt. For selvom det hele handler om medarbejderne, så starter indsatsen i toppen.
– Vores ledere går forrest og motiverer til aktive pauser. Det smitter og er vigtigt, for at mine kollegaer også får mod på at blive mere aktive, siger Bente Jacobsen.
Trivsel og glade medarbejdere er også med til at tiltrække nye. Motorstyrelsen oplever, at de ofte bliver spurgt til deres sundhedsinitiativer ved jobsamtaler.
– Vi kan fornemme fra andre, at det er atypisk for en offentlig arbejdsplads at have så meget fokus på sundhedsindsatser. Det skyldes måske, at man skal kunne forsvare det over for offentligheden. Men vi har en god medarbejdertrivsel og tror på, at det gør en forskel for den arbejdsindsats, vi yder i styrelsen, fortæller Bente Jacobsen.
Nyt studie:
Sådan kan du som arbejdsplads bedst bidrage til sundhedsfremme
Der er mange virksomheder, som har sundhedsinitiativer i større eller mindre grad, men hvad virker bedst? Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har i et nyt studie fra 2024 gennemgået 145 internationale forskningsartikler om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Ud fra det har man fundet frem til konkrete punkter, hvor arbejdspladsen kan gøre en forskel.
Forskningen viser desuden, at der skal indsatser til på flere niveauer – omgivelser, den enkelte medarbejder, mellemleder, HR, topledelsen og den samlede organisation – for at det virker
Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø