Opskrifter
Den nye bog, ‘Meyers Hverdagsbønner’ hjælper dig med at integrere proteinrige bælgfrugter i din hverdag.
Bogen er spækket med en masse smagfulde grønne opskrifter til hele året, og introducerer dig til, hvordan man arbejder med og tilbereder bælgfrugter korrekt. Hvornår er det bedst at koge bønnerne selv, og hvornår opnår du det bedste resultat med bønner fra glas eller dåse?
Spiselige bælgfrugter fås i mange afskygninger – røde, sorte og violette, afskallede, flækkede og hele – bittesmå og temmelig store. Ligeledes er deres egenskaber i køkkenet forskellige. Nogle koger let ud og bliver cremede, nogle skal simre længe for at blive dejligt møre, og andre kan ristes sprøde og knasende i ovnen. Bogen giver dig et overblik over nogle af de mest almindelige og tilgængelige bælgfrugter, som vil give dig flere strenge at spille på, når der skal bønner, linser og ærter på bordet.
Her får du tre opskrifter fraHverdagsbønner.

En af de helt simple tilberedninger af bønner, der virkelig fremhæver deres smag og konsistens på en delikat måde. Det her kan være et simpelt måltid med brød på siden, en af flere retter eller et skønt tilbehør.
(4 personer)
Det skal du bruge
Sådan gør du
Flæk de tykkeste af broccolinierne, og hvis de er meget lange, så del dem i to på midten. Varm en pande op med en sjat olie, til den er godt varm. Rist broccolinierne i 1-2 minutter på hver side, så de får noget farve. Tag dem af panden.
Hak løget fint, og riv eller hak hvidløget fint. Kom smør eller olivenolie på panden, og steg løg og hvidløg igennem i et par minutter, uden at de tager farve. Kom bønnerne på panden sammen med revet citronskal og citronsaft og 1 dl kogevand/bouillon.
Kog igennem i et par minutter, så smagen trænger ind i bønnerne, og rør så parmesanen i, og vend også de
stegte broccolini i. Smag til med salt og peber, og servér med det samme.

Retten her minder mest om biksemad, men med lidt alternative ingredienser, der er lidt lettere i udtrykket og giver en skøn og dyb smag. Ved at brune smørret først opnår du en dejlig blød nøddearoma. Ligesom biksemad kan du bruge retten som opsamling til rester af tilberedte grøntsager. Spis brød til og evt. et spejlæg på toppen.
(4 personer)
Det skal du bruge
Sådan gør du
Smelt smørret på en pande ved svag varme, og lad det varme igennem, til det bruser og dufter nøddeagtigt – hæld det straks over i en skål, inden det brænder på.
Skær svampene i kvarter, og gør løg, hvidløg og palmekål klar.
Varm panden op igen med en sjat olie, til den er godt varm. Steg først svampe og løg let gyldne, og tilsæt så palmekål, hvidløg og bønner sammen med brunet smør. Rist i 5-6 minutter, til kålen er faldet sammen og retten virker mere kompakt. Smag til med lidt citronsaft, salt og peber. Slut af med revet parmesan.

Hjemmelavet hummus er både nemt og lækkert. Det bliver dog ofte en lidt kompakt fornøjelse. Her slår vi et slag for en fløjlsblød, cremet og luftig humus, som den ville blive lavet af pro’erne. Det kræver lidt omhu – og nogle isterninger – men det tager kun 10-15 minutter, hvis du har kogte kikærter ved hånden. Resultatet vil imponere selv den mest garvede hummusaficionado.
(4 personer)
Det skal du bruge
Sådan gør du
Desuden evt. sesamfrø, ristet på en tør pande
evt. 1 tsk. hel spidskommen, ristet på en tør pande
Rist spidskommen på en tør pande i et minuts tid, til de dufter kraftigt, og knus dem i en morter eller med bag-siden af en kniv.
Kom tahin, kogevand, olivenolie og citronsaft i en food-processor eller et glas til en stavblender, og blend til en helt ensartet, cremet sauce. Hæld saucen over i et liter-mål eller lignende. Du skal ikke rengøre foodprocessoren inden næste trin.
Kom kikærterne i foodprocessoren sammen med isterningerne, fintrevet hvidløg og den ristede, knuste spidskommen. Start foodprocessoren, og lad den køre, mens du langsomt hælder tahincremen i. Blend videre, til hummussen er helt glat og cremet og isterningerne opløst – det tager mindst 3-4 minutter. Smag til med salt og peber, og evt. mere citronsaft.
Servér i en skål, og top evt. med ristede sesamfrø, spids-kommen og et godt dryp olivenolie.